Σέριφος Φεστιβάλ 2014

Φεστιβάλ Σερίφου 27 Ιουλίου - 20 Αυγούστου 2013

Το Φεστιβάλ στην Σέριφο διοργανώνεται για τρίτη χρονιά. Δείχνει να έχει βρει το δρόμο του και έτσι σιγά-σιγά, καθιερώνεται ως ένα ετήσιο πολιτιστικό γεγονός μεγάλης αξίας για τη Σέριφο, τους κατοίκους της, αλλά και τους επισκέπτες της. Σας παραθέτουμε το πρόγραμμα και το δελτίο τύπου των διοργανωτών, για το 3ο φεστιβάλ της Σερίφου του 2014, καθώς και ένα κείμενο του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ της Σερίφου, Ηλία Λίουγκου.

Σέριφος Φεστιβάλ 2014

Φεστιβάλ Σερίφου 2014 - Δελτίο Τύπου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΡΙΦΟΥ 2014
27/7 - 20/8

Το Φεστιβάλ Σερίφου διανύει το τρίτο χρόνο της ζωής του συνεχίζοντας, με τις καλύτερες προοπτικές, την πορεία του. Η αισιοδοξία μας αυτή πηγάζει από την υποδοχή και την ανταπόκριση του κοινού και από την, έως τώρα, δυναμική του: στη διάρκεια των ετών 2012-2013, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως «πρωτάρηδες» στο χώρο του θεάματος, οργανώσαμε 46 εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περίπου 7500 άτομα!
Μεγάλα ονόματα της ελληνικής αλλά και της διεθνούς μουσικής σκηνής και γνωστοί ηθοποιοί έδωσαν το παρόν τους, και εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσίασαν τη δουλειά τους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποια από αυτά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Χρήστο Θηβαίο, ο οποίος ήταν από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες του Φεστιβάλ και στον Ηλία Λιούγκο, που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του. Εμφανίστηκαν, λοιπόν, και τους ευχαριστούμε όλους –ανεξαρτήτως αν αναφέρονται τα ονόματά τους ή όχι-, οι Κώστας Θωμαΐδης, Νότης Μαυρουδής, Βαγγέλης Κορακάκης, Μίλτος Λογιάδης, Χρήστος Ζερμπίνος, Andre Maya με την μπάντα του, Αργύρης Μπακιρτζής, Φοίβος Δεληβοριάς, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ross Daly, Δημήτρης Μαραμής, Σοφία Βόσσου, Βαγγέλης Γερμανός, Κατερίνα Πολέμη, Αντρέας Καρακότας, Μαρία Πρωτόπαπα, Μαρία Γεωργιάδου, Νίκος Καλαμό, και πολλοί άλλοι. Επίσης, νεανικά μουσικά σχήματα, όπως και κάποια ολιγομελή από το εξωτερικό.
Στο Φεστιβάλ έχουν ενταχθεί και ένα φεστιβάλ μιας βραδιάς σουραυλιού, το μοναδικό στην Ελλάδα, που οργανώνει ο ερασιτέχνης ερευνητής – λαογράφος Θοδωρής Γ. Λιβάνιος, τα τελευταία εννέα χρόνια, καθώς και το Μουσικό Εργαστήρι για παιδιά της Σερίφου.
Έχουμε δίκιο, επομένως, όταν λέμε ότι το όνειρο πήρε πια τη θέση του στη ζωή μας! Κι έτσι, με την καλύτερη καλοκαιρινή μας διάθεση, με κέφι και με πολλά χαμόγελα αισιοδοξίας, θα ζήσουμε κι εφέτος, υπέροχες στιγμές, κάτω από τον έναστρο ουρανό. Υποδεχόμαστε, λοιπόν, από τις 27 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου, εκλεκτούς καλλιτέχνες από διάφορα ρεύματα της έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής, αλλά και ηθοποιούς, στο γραφικό θεατράκι της Χώρας, μοναδικό για την ανεμπόδιστη, πανοραμική θέα του στο Αιγαίο... Και πάλι ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές συμμετοχές: Σόνια Θεοδωρίδου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Ξυδάκης, Κωνσταντίνος Βήτα, Ψαραντώνης, Βασίλης Γισδάκης, Μανώλης Φάμελλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ξανά, οι αγαπημένοι του νησιού, Βαγγέλης Κορακάκης, Ηλίας Λιούγκος, Χρήστος Θηβαίος.

Στόχοι μας:

  • Η ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού με τα πολιτιστικά δρώμενα του Φεστιβάλ. Η εξαιρετική προσοχή που δίνουμε στην επιλογή τους και η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν οι σημαντικοί καλλιτέχνες που παρουσιάζουν το έργο τους, είναι δύο στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να πούμε ότι συμβάλλουμε κι εμείς, στην ανάδειξη του πλούτου του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.  
  • Η ποικιλία της καλλιτεχνικής έκφρασης των συμμετεχόντων είναι στα κατ’ εξοχήν ενδιαφέροντά μας. Γι’ αυτό και δεν περιοριζόμαστε σε ένα είδος μουσικής τέχνης, και, εκτός των συναυλιών στις οποίες δίνουμε ιδιαίτερο βάρος, επιλέγουμε και μικρά θεατρικά σχήματα και οργανώνουμε και εκθέσεις ζωγραφικής.  
  • Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από την τέχνη τονώνεται, πράγμα απαραίτητο, στους δύσκολους καιρούς μας. Δεν είναι τυχαίο πως ένα μεγάλο ποσοστό θεατών είναι ξένοι επισκέπτες, που παρακολουθούν σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις.
  • Μας ενδιαφέρει, τέλος, το Φεστιβάλ Σερίφου να καθιερώσει το νησί μας,  ως ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, που θα βοηθήσει στην παραπέρα προώθηση του ποιοτικού τουρισμού όλων των Κυκλάδων.

Τιμή εισιτηρίου συναυλιών: 10 €, θεατρικών παραστάσεων, φοιτητικό, παιδικό, πολυτέκνων: 7€. Είσοδος ελεύθερη για το φεστιβάλ σουραυλιού.

Ελάτε στη Σέριφο να ζήσετε μαζί μας μια ξεχωριστή εμπειρία!

Φεστιβάλ Σερίφου 2014
27 Ιουλίου – 20 Αυγούστου
Θέατρο Σερίφου, Κάτω Χώρα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6970650811 / 2281052566
Αγορά εισιτηρίων - Προπώληση: “Καφέ Άνεμος” (Λιμάνι), “Serifos Tours” (Λιμάνι), “καφέ στου Στράτου” (Χώρα), www.viva.gr , www.serifosfestival.gr και στην είσοδο του θεάτρου.

Φεστιβάλ Σερίφου 2014 - Πρόγραμμα

Συνοπτικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ Σερίφου 2014

27/7 Νίκος Ξυδάκης
29/7 Βασίλης Παπακωνσταντίνου
31/7 Κωνσταντίνος Βήτα - Μανώλης Φάμελλος
01/8 Μαρία Κουμπάνη (Θεατρικός Μονόλογος)
02/8 Ηλίας Λιούγκος
03/8 6ο Φεστιβάλ Σουραυλιού Σερίφου
04/8 Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου (παιδικό)
06/8 Βαγγέλης Κορακάκης
08/8 Βασίλης Γισδάκης
10/8 Παναγιώτης Μάργαρης – Ανδριάνα Μπάμπαλη
11/8 Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Θεατρικό Αναλόγιο)
12/8 Ψαραντώνης
17/8 Σόνια Θεοδωρίδου
20/8 Χρήστος Θηβαίος

Αγαπητοί φίλοι
Καλώς ήρθατε στο φεστιβάλ της Σερίφου

Ένας λόγος παραπάνω,
τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω τυφώνων,
να σώσουμε και να σωθούμε απ τις διαχρονικές μας αξίες.
Ο πολιτισμός, η ποίηση, τα τραγούδια μας!
Να ανταμώνουμε, να τραγουδάμε·
και τα παλιά και τα καινούρια τραγούδια·
κυρίως τα καινούρια, που μας πάνε πιο πέρα.
Μακριά απ’ την Αθήνα είναι καλύτερα!
Η Αθήνα είναι κορεσμένη, δεν ακούει μουσική, δεν τραγουδάει.
Ανήκει στους κληρονόμους πια·
αυτοί που την έχτισαν δεν υπάρχουν
και οι κληρονόμοι την πούλησαν στους τοκογλύφους και πολιτεύτηκαν.
Εδώ, στη Σέριφο!
Κάθε χρόνο, περίπου τον Αύγουστο,
με εκλεκτούς συναδέλφους,
να κρατήσουμε τη φωτιά αναμμένη
κι ας μην υπάρχουν πολλά λεφτά.
Στη Σέριφο! Να κοιτάξουμε με δέος τη θάλασσα που είναι σοβαρή και δεν μας επιτρέπει να κάνουμε κατώτερες σκέψεις.
Να αναλογιστούμε τι έγινε στο Μέγα Λιβάδι το 1916, με τους μεταλλωρύχους
και να γράψουμε το καλύτερό μας τραγούδι.
Εδώ! Mε τους περιηγητές, που αφήνουν τα προβλήματα πίσω,
κι έρχονται στον καθαρό ουρανό να καθαρίσει ο νους
και με τους ντόπιους, που παλεύουν με τους αέρηδες και την αρμύρα,
να μας διδάξουν επιβίωση και μπέσα.
Να τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τραγουδήσουμε.
Να μην κλείνουμε τα μάτια όταν τραγουδάμε.
Μετά τη συναυλία να ανέβουμε στην Άνω Χώρα.
Εκεί, με τη Μαίρη, τη Λεάννα, το Δημήτρη, τη Σόνια, …. και τα άλλα παιδιά της ομάδας,
να τους ρωτήσουμε διακριτικά, πώς τα καταφέρνουν; Πώς ανθούν οι συλλογικότητες;
Μετά, θ’ ανέβει κι ο Ξυδάκης. Κάναμε πολύ παρέα παλιά.
Πήγε καλά η συναυλία του απόψε!
Φύσαγε βέβαια αρκετά, αλλά η συναυλία έγινε και δεν έφυγε ούτε ένας.
Να μας φέρει κι άλλη τσικουδιά ο Στράτος.
Με λίγο μεζέ όμως, όχι ξεροσφύρι και χάσουμε τη διαύγεια μας.
Θέλουμε ν αντέξουμε ως το πρωί.
Να μιλάμε. Να βρούμε τι φταίει, να διορθώσουμε την πορεία της σκέψης μας.
Αυτό είναι το φεστιβάλ Σερίφου.

Ηλίας Λιούγκος

ΣΕΡΙΦΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2014