Σέριφος Μεταλλευτική Ιστορία

Συνόπτικη ιστορία των μεταλλείων στην Σέριφο

Η Μεταλλευτική ιστορία στην Σέριφο έχει πολύ μεγάλη διαδρομή. Από την προϊστορική εποχή μέχρι την δεκαετία του 1960 που σταμάτησαν οριστικά οι εξορύξεις στο νησί. Βέβαια στην μακρά ιστορία της εξόρυξης σιδηρομεταλλευμάτων στην Σέριφο υπήρξαν μεγάλα διαστήματα-διαλείμματα. Σίγουρα υπήρχε μεταλλευτική δραστηριότητα στην αρχαιότητα και κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής κατάκτησης.  Οι Βενετοί ήταν αυτοί που αρκετούς αιώνες αργότερα ενεργοποίησαν ξανά τα μεταλλεία με σκλάβους που δούλευαν στις υπόγειες στοές του νησιού.

Σέριφος Μεταλλευτική Ιστορία

Αυτή την δραστηριότητα την σταμάτησε η Οθωμανική κατάκτηση, ενώ τα μεταλλεία ξαναλειτούργησαν με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το 1861. Η έναρξη των εργασιών στο Μέγα λιβάδι και τον Κουταλά σηματοδότησε μια από τις μακροβιότερες μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις στο Αιγαίο.

Από το 1861 λοιπόν, αλλά ουσιαστικά από το 1869, άρχισε η εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων από την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παρέμεινε στο νησί μέχρι το 1875, έχοντας άδοξο τέλος λόγω κακοδιαχείρισης. Το 1880 πήρε τα μεταλλεία στην Σέριφο, η εταιρεία Σέριφος-Σπηλιαζέζα, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι κεφαλαιούχοι, ανάμεσα τους και ο Σερπιέρι, γνωστός από την εκμετάλλευση των μεταλλείων στο Λαύριο.

Το 1886 ανέλαβε τα μεταλλεία μέσω εργολαβίας από την Σέριφος-Σπηλιαζέζα,  ο Γερμανός μεταλλειολόγος-τυχοδιώκτης Αιμίλιος Γκρώμαν. Μετά το θάνατο του Αιμίλιου, το 1906, τη διεύθυνση της εταιρείας ανέλαβε ο γιος του, Γεώργιος Γκρώμαν. Τα επόμενα χρόνια όλες  τις υπόλοιπες μεταλλευτικές εταιρείες του νησιού τις απορρόφησε η  Σέριφος-Σπηλιαζέζα. Το 1912 τα μεταλλεία έφτασαν να έχουν 2000 εργάτες που είχαν έρθει σχεδόν από όλη την Ελλάδα.

Τον Αύγουστο του 1916 έγινε η μεγάλη απεργία στην Σέριφο και στις συγκρούσεις με την αστυνομία που ακολούθησαν στις 21 του μήνα, σκοτώθηκαν 4 εργάτες, οι Θεμιστοκλής Κουζούπης, Μιχάλης Ζωίλης, Μιχάλης Μητροφάνης και Γιάννης Πρωτόπαπας. Από το 1933  και μετά την εταιρεία Σέριφος-Σπηλιαζέζα  διοίκησε ο Αιμίλιος Γκρώμαν, γιός του Γεώργιου.  Μετά τον πόλεμο οι Γκρώμαν εκδιώχθηκαν από την Σέριφο και την Ελλάδα, ως δοσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανών. Οι κληρονόμοι τους εγκατέλειψαν τα μεταλλεία την δεκαετία του 1960 καθώς βρήκαν πιο επικερδείς δραστηριότητες στην νότια Αφρική.

ΣΕΡΙΦΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ